
Herne mikrovõrsed
Hernest on kasvatatud tuhandeid aastaid ja see on üks vanimaid kodustatud kultuure. See on kohalik põllukultuur Euroopas ja Aasias ning esmakordselt kasvatati neid Hiinas umbes 7000 eKr. Hernes toodi Euroopasse 1. sajandil pKr ja sellest sai kiiresti populaarne kultuur.
Herne mikrorohelised on hea antioksüdantide allikas: beetakaroteen, luteiin ja zeaksantiin. Need antioksüdandid aitavad kaitsta keha oksüdatiivsete kahjustuste eest, mida põhjustavad vabad radikaalid, ebastabiilsed ained, mis võivad rakke kahjustada.
Lisaks toiteväärtusele on herne mikrovõrsed heaks kiudainete allikaks. Kiudained on soolestiku tervise jaoks üliolulised ja aitavad reguleerida seedimist. Herne mikrovõrsed on madala kalorsusega toiduaine, mis on tervislik lisand igale dieedile. Kui soovite oma toitainete tarbimist suurendada, on herne mikrovõrsed suurepärane valik.
Kõige suuremal hulgal on herneste mikrorohelistes C-vitamiini, K-vitamiini, folaati ja kaaliumi. Nendel toitainetel on palju kasu tervisele:
C-vitamiin - Antioksüdant, mis kaitseb rakke kahjustuste eest. See on oluline immuunsüsteemi jaoks ja aitab suurendada organismi võimet võidelda infektsioonidega.
K-vitamiin - Vere hüübimise ja luustiku tervise säilitamiseks on K-vitamiin hädavajalik. Lisaks mängib see olulist rolli vere glükoositaseme reguleerimisel ja aitab tõenäoliselt kaitsta ka vähi eest.
Folaat - Foolhape on oluline rasedatele ja rasestuda planeerivatele naistele. Folaat aitab vältida sünnidefekte ning on rakkude kasvuks ja arenguks hädavajalik.
Kaalium - Elutähtis mineraal, mängib olulist rolli vererõhu reguleerimisel. Kaalium aitab hoida südant tervena ja aitab vältida ka lihaskrampe.
Kokkuvõtteks: Tugevdab Immuunsüsteemi, vähendab krooniliste haiguste riski, aitab hoida südant ja nahka tervena, toetab energia tootmist ning aitab tõenäoliselt kaitsta ka vähi eest.
Pange tähele, et kuigi herne mikrovõrsed võivad tervisele palju kasu tuua, on oluline neid tarbida tasakaalustatud toitumise osana ja mitte loota sellele kui ainsale ravivahendile mis tahes haigusseisundi korral!!!
Herne mikrovõrseid saab kasutada erinevates roogades, näiteks salatites, võileibades, smuutides ja wokkides.
Viited:
-
Senevirathne, Gayathree I., N. S. Gama-Arachchige, and Anjani M. Karunaratne. “Germination, harvesting stage, antioxidant activity and consumer acceptance of ten microgreens.” Ceylon J. Sci 48 (2019): 91-96. doi:10.4038/cjs.v48i1.7593
-
Poudel, Pradip, et al. “Zinc biofortification through seed nutri-priming using alternative zinc sources and concentration levels in pea and sunflower microgreens.” Frontiers in Plant Science 14 (2023): 1177844. doi:10.3389/fpls.2023.1177844
-
Klopsch, Rebecca, et al. “Bread enriched with legume microgreens and leaves—Ontogenetic and baking-driven changes in the profile of secondary plant metabolites.” Frontiers in Chemistry 6 (2018): 322. doi:10.3389/fchem.2018.00322
-
Khan, Dr & Bhat, Sajad & Murtaza, Imtiyaz & Shafi, Fouzia & Padder, Shahid & Wani, Saima. (2022). Microgreens and their potential health benefits. https://www.researchgate.net/publication/361342915_Microgreens_and_their_potential_health_benefits/