
Brokoli mikrovõrsed, rohkem kui silmailu
Selgub, et brokoli sisaldab palju sulforafaani. Brokoli mikrovõrsete sulforafaani tase on veelgi kõrgem ja tugevam kui brokoli idudel või täisküpsel brokolil.
Brokoli mikrovõrsete toitainete hulk on tohutu ja hõlmab:
-
Vitamiine A, B, C, E ja K,
-
Makroelemente nagu kaltsium, magneesium ja fosfor,
-
Mikroelemente nagu raud, vask ja tsink.
Veel üks eelis brokoli mikrovõrsete puhul on võime leevendada kroonilisi haigusi, nagu südamehaigused ja II tüüpi diabeet. Aitab võidelda vananemisega ning on väga kasulik seedimisele kui ka silmadele.
Brokkoli mikrovõrsed on brokoli taime, Brassicaceae (ristõieliste sugukond) perekonna liikme noored seemikud, kuhu kuuluvad ka rukola, kapsas ja redis. Brassicaceae mikrovõrsed on hästi tuntud ja hinnatud vähivastaste glükosinolaatide ja karotenoidsete fütokemikaalide poolest.
Brokoli mikrovõrsed ja sulforafaan
Glükorafaan, väävlit tootev glükosinolaat, on sulforafaani eelühend. Sulforafaan on kõige kasulikum ühend brokoli mikrovõrsetes.
Mitu uuringut on näidanud, et brokoli mikrovõrsete kõrge glükorafaanisisaldus vähendas oksüdatiivset stressi ja põletikku neerudes ning alandas vererõhku südame-veresoonkonnas.
Teised uuringud on näidanud, et sulforafaan on potentsiaalne ravim Alzheimeri tõve ravis ja ennetamisel.
On leitud, et sulforafaan vähendab ka põletikku hingamisteedes ja astma sümptomeid.
Brokoli sulforafaan ja karotenoidid sisaldavad võimsaid antioksüdante, mis aitavad taastada kahjustatud silmade võrkkesta rakke.
Uued uuringud [1] näitavad ka, et sulforafaan vähendab glükoosi tootmist maksas ja parandab glükoosi kontrolli 2. tüüpi diabeediga patsientidel.
Brokoli mikrovõrsed ja vähi ennetus
Mitmed uuringud [2] näitavad, et sulforafaan on ohutu ja mittetoksiline kemopreventsioon vahend, mis kasutab vähivastast toimet. Vähi kemopreventsioon on defineeritud kui dieedi- või farmakoloogiliste ainete kasutamine kasvaja arengu ennetamiseks, blokeerimiseks või isegi tagasipööramiseks enne haiguse kliinilist ilmingut.
Vähemalt üks uuring [3] on näidanud, et brokoli mikrovõrsete söömine võib aidata ennetada käärsoolevähki ja võimalik, et ka teisi vähivorme.
Paljudel meist on gastronoomilised probleemid. Teadlased usuvad nüüd, et iga päev brokoli mikroroheliste söömine blokeerib Helicobacter pylori bakterite kasvu ja vähendab selle bakteriga nakatunud patsientide gastriiti. Maovähi risk suureneb H. pylori'ga nakatunud isikutel kuni kuus korda.
Teine uuring [4] on näidanud, et brokoli mikrovõrsete söömine pärsib rinnavähi tüvirakke.
Brokoli mikrovõrsetes sisalduvad polüfenoolid ja glükosinolaadid on laialdane kategooria bioaktiivseid ühendeid, mida on seostatud mitmete krooniliste haiguste, sealhulgas südame-veresoonkonna haiguste, rasvumise ja vähi ennetamisega.
Kuidas kasutada brokkoli mikrovõrseid
Brokoli mikrovõrsed on lastele fantastiline toit tänu paljudele toitainetele, nagu vitamiinid ja antioksüdandid. Brokoli mikrovõrsetes olevad toitained mängivad olulist rolli lapse immuunsüsteemi tugevdamisel, kaitstes viiruste ja vabade radikaalide eest.
Olete ilmselt näinud,et brokoli mikrovõrseid lisatakse salatitese, nii, et teate, et saate brokoli mikrovõrseid süüa toorelt.
Kuid kas teadsite, et brokoli mikrovõrsete kuumtöötlemine on võimalik? International Journal of Scientific and Technology Research [5] tehtud uuringus vaadeldi kuumuse mõju erinevatele köögiviljadele. See mõõtis C-vitamiini kadu 5, 15 ja 30 minutiga, kui seda hoiti püsival temperatuuril 60 °C juures. Võrreldes sarnaste köögiviljadega, mida sageli küpsetamiseks kasutatakse, sisaldavad toored brokoli mikrovõrsed kolm korda rohkem toitaineid.
Kui keedate brokoli mikrovõrseid 5 minutit 60–82 °C juures supipotis, jääb alles vähemalt 80–85% brokoli mikrovõrsete toiteväärtusest.
See teeb kokku 200% rohkem toiteväärtust kui kuumtöödeldud rohelistel köögiviljadel!
Viited:
[1] Brown, K. (2018, November 21). Sulforaphane Emerging as a Type 2 Diabetes Treatment. https://www.longislandmicrogreens.com/blogs/news/sulforaphane-emerging-as-a-type-2-diabetes-treatment
[2] Jiang, X., Liu, Y., Ma, L., Ji, R., Qu, Y., Xin, Y., & Lv, G. (2018, September 11). Chemopreventive activity of sulforaphane. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6141106/
[3] Fuente, B., López-García, G., Máñez, V., Alegría, A., Barberá, R., & Cilla, A. (2020, April 28). Antiproliferative Effect of Bioaccessible Fractions of Four Brassicaceae Microgreens on Human Colon Cancer Cells Linked to Their Phytochemical Composition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278869/
[4] Li Y;Zhang T;Korkaya H;Liu S;Lee HF;Newman B;Yu Y;Clouthier SG;Schwartz SJ;Wicha MS;Sun D;. (n.d.). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20388854/
[5] (PDF) The effect of heating on the vitamin C content of selected vegetables. (n.d.). https://www.researchgate.net/publication/336915722_The_effect_of_heating_on_the_vitamin_C_content_of_selected_vegetables